ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για το μαθητικό διαγωνισμό "ξεμπλόγκαρε". Ο διαγωνισμός αυτός έχει ως σκοπό εμείς τα παιδιά να δείξουμε, πώς θα θέλαμε να είναι το internet, φτιάχνοντας ένα blog. Mαζί με τον φίλο μου συνεργαστήκαμε για να φτιάξουμε αυτό το blog. Βοήθησαν όμως και άλλα παιδιά με τις απαντήσεις τους στην ερώτηση που τους κάναμε:
- Τι θα σου άρεσε να έχει ένα blog;
Έτσι δημιουργήθηκαν οι κατηγορίες που βρίσκονται στο blog μας.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Μεταλλαγμένοι οργανισμοί

Οι µεταλλαγµένοι οργανισµοί (ή γενετικά τροποποιηµένοι οργανισµοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια µε τη βοήθεια της γενετικής µηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαµβάνει την εξαγωγή επιλεγµένων γονιδίων από ένα οργανισµό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισµούς (όπως είναι τα καλλιεργούµενα φυτά). Οι νέοι αυτοί οργανισµοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριµένο ζιζανιοκτόνο. Η γενετική µηχανική συνήθως χρησιµοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τα εισαγόµενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού.
Οι µεταλλαγµένοι οργανισµοί αποτελούν τεχνητές µορφές ζωής που δεν υπήρχαν µέχρι πρότινος στη φύση και που, αντίθετα µε τις παραδοσιακές µορφές βιοτεχνολογίας και φυτικής παραγωγής, καταργούν τους φυσικούς φραγµούς που έχουν δηµιουργηθεί µεταξύ των ειδών µέσα από εξελικτικές διαδικασίες εκατοµµυρίων χρόνων. Έτσι, ενώ η διασταύρωση ενός ψαριού µε µια φράουλα είναι αδύνατη στη φύση, η γενετική µηχανική το «επιτυγχάνει» µέσα στο εργαστήριο. Οι επιστήµονες εξάγουν ένα γονίδιο ψαριού και το εµφυτεύουν σε µία φράουλα δηµιουργώντας ένα καθ’ όλα νέο οργανισµό. Η γενετική µηχανική έχει τη δυνατότητα να χρησιµοποιεί γονίδια ζώων, φυτών, ακόµα και ανθρώπων.

Από Greenpeace

www.greenpeace.org



Δεν υπάρχουν σχόλια: